Uppsala, fortfarande

IKEA-besöket resulterade i en helkväll med godis, jordgubbar och IKEA-möbler. Underbart.

Jag har börjat jobba, har hittills haft två pass på fyra timmar. Det är imponerande hur långa fyra timmar kan bli när man inte har något att göra... Ingen tycktes vilja ta en lunch eller en fika just de dagarna, något som förmodligen beror på värmen. Och jag har dessutom inte lärt mig kassan än, så jag fick hålla mig till att servera och plocka disk. Och desperat fråga om det finns något jag kan göra. Ungefär var femte minut gick jag ut och kollade om det fanns någon disk.

Idag var jag ledig igen. Förmiddagen låg jag ute i solen tillsammans med syster och jobbade på solbrännan. Eftermiddagen blev jag upplockad av en kusin och hennes pojkvän och åkte och badade med dem, riktigt trevligt. Och nu behöver jag inte vara orolig för att jag inte skulle bada den här sommaren med. Check!

Uppsala

Jag sitter just nu i min systers (och min?) lägenhet. Ja, jag bor här nu, sen tre dagar tillbaka. Jag har alltså inte riktigt fattat det än. Men väskorna är nästan helt uppackade, och min dator får el (dock inte internet än, så jag sitter vid systers dator), så det viktigaste är gjort.

Några riktiga äventyr har jag inte hunnit med än, jag har inte ens börjat jobba, så det här inlägget är mest för att jag ska fördriva tid innan jag går bortåt café Linné och möter upp syster. För vi ska göra någonting jag måste ha gjort för att kunna räknas som en riktig Uppsalabo (studentvarianten). För även om jag igår fick äran att besöka Ica Maxi (och såg majonäs utan att ens leta, den här staden gillar mig), så har jag ett stopp kvar: IKEA. Detta paradis för fattiga ungdomar, som i detta fall är i behov av en sänglampa.

Än så länge har jag inte hunnit börja sakna Västervik (det vore ju tragiskt om jag hade), men jag vet att jag kommer vilja ha besök därifrån av kompisarna som fortfarande är fast där. Mest för att skryta. Och träffa er, såklart. Men att skryta är nog det jag längtar efter mest..

CAE-prov

Efter ett år med kursen Engelska C med inrikting mot Cambridgeprovet, så var det i onsdags äntligen dags. CAE-provet (Certificate in Advanced English) skulle nu äga rum.

Provet började 9.00 i skrivsalen på gymnasiet. Jag hade ställt klockan på 7.00, för att jag skulle slippa stressa. Ungefär 8.50 vaknade jag. Jag skulle gärna vilja beskriva vad jag tänkte, men det är tyvärr omöjligt. I det läget tänkte jag inte, det var bara att dra på mig första klänningen jag fick tag på (och underkläder, men det förstod ni kanske), slänga ner plånbok (jag var tvungen att ha ID till provet) och mobil i en väska och cykla iväg. Resan från sängen till klassrummet tog 15 minuter. Nytt rekord.

För övrigt kändes det som att provet gick bra, trots att jag varken fått frukost, kaffe eller en dusch (något som skulle ha behövts..).

Majonäsäventyr del 3

För de tragiska människor som följt min blogg ett tag, och därför fått läsa om mina äventyr i jakten på majonäsen, kommer här ytterligare en uppföljare (jag säger det, Kvantum vill inte att jag ska ha majonäs):

Jag hade motvilligt följt med min mor och syster till Kvantum för att handla, efter att ha blivit brutalt sliten bort från Facebook. Vad jag trodde skulle bli en trevlig liten utflykt, bara vi tjejer, visade sig bli ytterligare en helvetesfärd. Så fort mor min nämnde ordet "majonäs" visste jag att det var över, inget skulle någonsin bli som förut. Men ett litet hopp kände jag ändå, för nu kan de väl ändå inte ha flyttat på den igen, så envisa kan de väl ändå inte vara? Nej, majonäsen stod precis där den stått förra gången. All majonäs, förutom det märke som vi skulle ha (extrapris). Nedslagna återvände jag och min syster till vår mor.

Men nu ska ni inte känna att det här är en saga utan ett lyckligt slut. Nej, kära vänner, det slutade väl även den här gången. För på en kanthylla, där de ofta ställer extraprisvaror, där stod majonäsen, uppradade tuber i mängder.

Sensmoralen av denna saga (precis som de föregående i samma tema) är självklart att Kvantum är ute efter mig, och att jag därför inte bör köpa majonäs.


För övrigt har jag nyligen tagit studenten. Det var perfekt :)

Vaggvisa

Vaggvisa (som bevisar att jag inte bör ta hand om barn)


Natten närmar sig nu, mitt barn

Och sängen väntar på dig.

Men innan du drömmer dig bort

Så ska du lyssna på mig.


För när du har somnat, mitt barn

Så vaknar någon annan.

En varelse, under din säng

Trots att vi inget där fann.


Nej, det gömmer sig väl, mitt barn

Det syns inte i ljuset.

Men vid mörker kryper det fram,

Smyger sig fram i huset.


Men det återvänder, mitt barn

För att vaka vid din bädd.

Kanske vill det dig inte väl,

Men, mitt barn, var inte rädd.


För allt jag har sagt nu, mitt barn

Har jag sagt för att skrämmas.

Det var ganska dumt gjort av mig

Och ja, jag borde skämmas.


Så blunda nu och dröm, mitt barn

Inget finns under sängen

Monstrerna trivs ju inte där

Bara i garderoben


Gemenskapen

Skillnaden mellan prat och handling kan vara rätt stor. I alla skolklasser jag har gått i har det alltid varit prat om hur bra gemenskapen är. Hur det var på lågstadiet kommer jag inte ihåg. På mellanstadiet hamnade jag rätt långt utanför den där gemenskapen, men jag kunde ju i alla fall se den på håll. När jag började högstadiet gav jag mig fan på att ta mig in i den. Det gjorde jag, i alla fall tillräckligt för mig. Men väl inne kunde jag tydligt se vem som hamnade utanför, och jag blev bland de få som inte stängde ut de som inte lyckades ta sig in helt, även om det kanske inte var helt frivilligt.

På gymnasiet trodde jag att det skulle bli annorlunda, faktiskt. Nu skulle ju alla ha mognat, i alla fall litegrann, och jag trodde att det skulle visas mer respekt. Jag har aldrig väntat mig att alla ska vara bästa vänner med alla, men jag trodde att det där sättet vissa har att bara vända sig bort från andra skulle ha tonats ned.


Jag vet hur det känns att känna sig utanför, att man inte är en del av gruppen eller klassen, och det är en känsla som på ett fruktansvärt sätt bryter ner självförtroendet. Jag vet tyvärr alltför väl hur det känns att ingen märker att man försvunnit. Det är därför jag gör mitt bästa att se till att alla får vara med, jag svarar när vem som helst frågar något, jag pratar med vem som helst som pratar med mig. Jag snäser inte av någon som skulle ha "lägre status" än mig. Och vet ni vad? På så sätt lär jag känna andra sidor av personer som vissa redan har en bestämd uppfattning om, jag upptäcker vilka de egentligen är.


Så jag blir ledsen när jag ser att någon tydligt uttrycker att den personen inte känner sig som en i klassen. När ingen tycks reagera på det, utan alla vänder sig bort igen. Jag blir förbannad när jag märker att mina egna vänner kan vara lika kalla ibland, och att de verkar ta för givet att det är så man ska bete sig mot vissa personer. Jag blir däremot glad då jag inser att jag inte är så, och ett leende kostar verkligen lite, ibland ingenting alls. Den dag jag upptäcker att jag snäser av någon för att den personen står lägre än mig i hierarkin, då har jag övergivit en del av mig själv. Det vill jag inte.


Att störa sig

Jag stör mig på människor. Lite för mycket, och det vet jag. Det som får mig mest att bara vilja kasta stenar på personerna i fråga och skrika åt dem, vänligt men bestämt, att dra åt... ja... ni vet vart... det är när de gnäller. Det kan vara när de har för mycket att göra, att någonting gått fel eller att de känner sig ensamma, nästan vad som helst.


Varför irriterar jag mig då? Varför bryr jag mig ens? Jo, oftast är det för att det påminner mig om att det är precis så jag känner mig ibland, och då förstör deras gnäll mina bra dagar. Mer än en gång har jag varit på bästa möjliga humör, för att sedan få den där känslan av att bara vilja ge upp och skita i allt. Eller, ja, skada någon sådär litegrann så de fattar att man tar illa upp av det. Men det gör jag självklart inte...


Eller gör jag? Jag har blivit lite bättre på att säga ifrån, något som vissa har fått ta lite mer än andra. Men jag tänker inte säga förlåt för det, och jag kan säga direkt att om någon tänker säga förlåt till mig så kommer det där irritations-syndromet att dyka upp hos mig igen. För jag irriterar mig som sagt lite för mycket på folk.

Men i och med att jag faktiskt säger till att jag stör mig, så har det blivit lättare att stå ut med folk. Det, och det faktum att jag gjort voodoo-dockor av vissa personer, och att jag varje kväll innan jag ska sova sticker in en ny nål i varje.


Hur kommer det sig att jag skriver detta just nu? För vissa saker har ju funnits på msn, på bilddagboken och på bloggar hur länge som helst, och jag har ju irriterat mig på det från första gången det dök upp.

Det beror på en sak jag insåg för någon dag sedan.

För nu när skolan håller på att ta slut inser jag hur mycket det har styrt mitt liv, speciellt under de senaste åren. Jag har upptäckt att jag nästan helt slutat med vissa saker för att jag inte känt att jag har haft tid, medan jag utvecklat andra (mindre normala) egenskaper. Jag har under det senaste året nästan inte hunnit skriva någonting utöver något blogginlägg då och då, kompisar har för många gånger hamnat i andra hand och helger har blivit en tid för plugg. Samtidigt som jag fått rätt jobbiga tvångstankar gällande min väckarklocka.

Det enda bra med denna insikt är att jag faktiskt känner hur det nu äntligen börjar ändra sig, nu är betygen är satta och studenten är om ungefär en vecka. Jag känner nu att jag till slut kan slappna av helt och hållet.

Så nu ska jag sova fram till studenten. Vi ses då =)


Krakel Spektakel köper en klubba

Jag såg i tidningarna att Lennart Hellsing hade fyllt 90 år. För de stackars människor som inte vet vem det är, så kan jag tala om att han är en barnboksförfattare. Och inte bara vilken barnboksförfattare som helst, för han har skrivit den mest geniala bok som någonsin skrivits, en bok där den största av alla drömmar ett barn kan ha uppfylls.
Denna bok är Krakel Spektakel köper en klubba.
Den är ett rent mästerverk. Läs den.
På tal om att läsa skulle jag vilja rikta en liten pik mot en bloggar-vän: Hanna, när kommer ditt nästa inlägg? Du lovade att sätta igång igen efter kristi himmelsfärd. Ljög du? Kan du verkligen krossa mitt hjärta på detta sätt? Ta tag i det!

RSS 2.0